KZ RU
Салауатты мәдениетті қалыптастыру
1994 жылдан бергі өмір
0
Себет

Защита изнутри: как прием пробиотиков помогает укрепить иммунитет?
14.09.2023


Ағзаның инфекцияларға қарсы тұру қабілеті әртүрлі факторларға байланысты - жас, созылмалы аурулардың болуы немесе болмауы, өткен өткір аурулар, стресс, өмір салты - тамақтану, физикалық белсенділік, күнделікті режим. Сондықтан иммундық жүйені нығайту кешенді тәсілді қажет етеді. Сонымен қатар қауіпті микробтармен кездескен кезде ағзаның қарсылығын арттырудың әмбебап тәсілі бар - ішек микробиотасын қолдау.

Ғалымдар ішектегі пайдалы бактериялардың иммундық жүйенің жұмысын жақсартатын көптеген өзара байланысты механизмдерді ашты.

●     Қорғаушы бактериялар тағамнан алынатын макро- және микроэлементтердің (ақуыздар, майлар, көмірсулар, витаминдер мен минералдар) қорытылуы мен сіңуін жақсартады және бірқатар витаминдерді өздері синтездейді. Ішектегі пайдалы бактериялар санының азаюы иммундық жүйенің жұмыс істеуі үшін қажетті құнды заттардың жетіспеушілігіне әкеледі.

●     Патогендік микробтардың көбеюін басатын қысқа тізбекті май қышқылдарын (пропионды, сүтті, майларды сірке суын) синтездейді, пайдалы бактериялардың тіршілігіне, ферменттердің жұмысына оңтайлы қышқыл-негіздік тепе-теңдікті сақтайды, ішектің шырышты қабығын қоректендіреді және қабынуды басады.

●     Олар бактериоциндер – патогенді микробтардың дамуын тежейтін заттар шығарады (олардың жасуша қабырғаларын бұзады, ақуыз синтезін тежейді).

●     Олар патогенді микробтармен ішектің шырышты қабатындағы кеңістік үшін тікелей бәсекелеседі және олар түзетін биоқабықшаларды бұзады.

●     Қорғаныс микробиотасымен синтезделген ұшпа май қышқылдары, липополисахаридтер ішек қабырғасы арқылы қанға еніп, бүкіл ағзаға, соның ішінде иммундық жүйеге жүйелі әсер етеді. Пайдалы бактериялардың қалдық өнімдері лимфоидты тіндер мен сүйек кемігінде иммундық жасушалар мен иммуноглобулиндердің түзілуін ынталандыратыны, бөгде микробтар мен мутацияланған жасушаларды тану және жою тиімділігін арттыратыны анықталды.

Иммунитетті сақтаудағы пайдалы бактериялардың рөлін ескере отырып, олардың жетіспеушілігі дененің қорғаныс жүйелеріне сөзсіз әсер етеді. Сондықтан ішек микробиотасының күйіне теріс әсер ететін факторлар – стресс, антибиотиктерді қабылдау, диетадағы талшықтың аздығы, өткір және созылмалы аурулар – біздің сыртқы және ішкі қауіптерге осалдығымызды арттырады.


Пробиотиктердің иммунитетке әсері

Пробиотиктерді (құрамында тірі пайдалы бактериялары бар), пребиотиктерді (ішекте пайдалы бактериялардың көбеюіне ықпал ететін компоненттері бар) және синбиотиктерді (құрамында тірі бактериялар да, пребиотикалық компоненттер де бар) қабылдау ішек микробиотасының күйін сақтауға көмектеседі.

Пробиотиктерді қабылдау иммундық жүйенің жұмысын жақсартады: бұл көптеген зерттеулерде дәлелденген. Атап айтқанда, пробиотиктерді қолдану жедел респираторлық ауруларды азайтатыны анықталды. Лактобактериялармен пробиотиктерді 6 ай бойы қабылдаған балалар бақылау тобымен салыстырғанда респираторлық инфекциялармен ауыру ықтималдығы 68,4%-ға аз болды, ал лактобактериялар мен бифидобактерияларды біріктіріп қолдану аурушаңдықты 84,2%-ға төмендетті [1].

Зерттеулер көрсеткендей, пробиотиктерді қабылдау иммундық жүйенің әртүрлі бөліктерінің жұмысына оң әсер етеді: макрофагтардың белсенділігін арттырады, иммуноглобулиндердің, интерферондардың, қабынуға қарсы цитокиндердің синтезін ынталандырады [2.3]. Лактобактерияларды қабылдау кезінде патогенді вирустар мен бактериялардың жабысу (шырышты қабықтарға бекіну) қабілеті төмендейтіні, патогенді микробтар түзетін улы заттардың бейтараптануы да байқалатыны анықталды [4].


Иммунды қолдау үшін пребиотиктер мен синбиотиктер

Пребиотиктер - ішектердегі пайдалы бактериялар үшін қоректік субстрат ретінде қызмет ететін диеталық талшықтың көзі. Олар бактериялық ферменттердің әсерінен ыдырағанда қысқа тізбекті май қышқылдары түзіледі - ағзаға жүйелі оң әсер ететін бағалы метаболиттер.

ПребиоНорм кешені құрамында диеталық талшықтың бірнеше түрі бар - әрбір компонент микробиотаны қолдауға, ішек жұмысын жақсартуға, ас қорыту процестерін қалыпқа келтіруге, ағзаны токсиндерден тазартуға және иммундық жүйені нығайтуға ықпал етеді. Кешендегі табиғи витаминдер мен микроэлементтер микроэлементтердің жетіспеушілігін жояды, зат алмасуды қалыпқа келтіруге, иммундық жүйені нығайтуға, қан плазмасындағы холестерин мен глюкоза деңгейін төмендетуге көмектеседі.

Синбиотиктер - бір-бірінің қасиеттерін толықтыратын және өзара жақсартатын про- және пребиотикалық компоненттері бар өнімдер. Оларды қабылдау ас қорыту жолындағы пайдалы бактериялардың тіршілігін жеңілдетеді, олардың өсуіне, көбеюіне және шырышты қабаттардың колонизациясына жағдай жасайды.

Синбиотикалық ЛациНорм құрамында табиғи шыққан лактобактериялардың жеті пробиотикалық штаммы, сондай-ақ инулин мен акация сағызының пребиотикалық компоненттері бар. ЛациНорм формуласына лактобактериялардың жеті штаммы мен пребиотикалық компоненттердің қосылуы ішек микробиотасының жылдам және тиімді қалпына келуін қамтамасыз етеді. Синбиотиктің құрамдас бөліктері иммундық жүйені нығайтуға, жедел жұқпалы аурулардың алдын алуға және кешенді емдеуге көмектеседі, әрбір жасушаның денсаулығын сақтауға жауапты механизмдерді белсендіреді.

Синбиотикалық Эндофлора - бұл ересектер мен балалардың ішек микробиотасының (микрофлорасының) бөлігі болып табылатын бифидобактериялардың 6 пробиотикалық штамдарын, сондай-ақ инулин мен акация сағызының пребиотикалық компоненттерін «Фибрегам В» қамтитын кешен. Бифидобактериялар тоқ ішектің микробтық ландшафтының негізі болып табылады, олар өмірдің әртүрлі кезеңдерінде ішек микробиотасының құрамындағы үлесі 85-98% құрайды.

Бифидобактериялардың рөлі ас қорыту процестеріне оң әсер етумен шектелмейді - дененің көптеген функциялары олардың сандық және сапалық құрамына байланысты екендігі дәлелденді. Про- және пребиотикалық компоненттердің үйлесімі арқасында EndoFlora кешені ішектердегі сау микробтық тепе-теңдікті тез және тиімді қалпына келтіруге, иммундық жүйені қолдауға және бүкіл дененің жұмысына оң әсер етуге көмектеседі.

Микробаланс 5 – симбиотикалық кешен, оның құрамына пробиотикалық (бифидобактериялар мен лактобактериялар) және пребиотикалық (тағамдық талшықтар – инулин, акация сағызы) компоненттер кіреді, олар ішек микробиотасының (микрофлора) құрамын қалыпқа келтіруге көмектеседі және осылайша көптеген органдар мен жүйелер функцияларына кешенді оң әсер етеді

Кешеннің компоненттері ішекте сау микробтық тепе-теңдікті қалпына келтіру үшін жағдай жасауға көмектеседі, тағамнан қоректік заттардың, витаминдер мен минералдардың сіңуін жақсартады, ферменттік жүйелердің жұмысын қолдайды, жергілікті және жалпы иммунитетке оң әсер етеді.

Микробиотаны қолдау және иммундық жүйені нығайту, тұмау және жіті респираторлық инфекциялардың алдын алу үшін синбиотиктерді күніне 1-2 капсуладан қабылдау ұсынылады, курс ұзақтығы - 1 ай, жиілігі - жылына 3-4 рет. Әртүрлі жағдайларда оңтайлы әсерді қамтамасыз ету үшін Микробаланс 5, Эндофлора және Лацинорм симбиотикалық кешендерін біріктіруге болады, сонымен қатар схемаға басқа жүйелік денсаулық өнімдерін, мысалы, Жасыл Сиқыр фитококтейлі мен Нутриклинз кешенін қосуға болады.


Пайдаланылған әдебиеттер тізімі

1.     Leyer G. J., Li S., Mubasher M. E., Cheryl R., Ouwehand A. C. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children // Pediatrics. 2009. Vol. 124 (2). Р. e172-e179. DOI: 10.1542/peds.2008–2666.

2.     Ibrahim F., Ruvio S., Granlund L., Salminen S., Viitanen M., Ouwehand A. C. Probiotics and immunosenescence: cheese as a carrier // FEMS Immunol. Med. Microbiol. 2010. Vol. 59. P. 53–59.

3.     Maneerat S., Lehtinen M. J., Caroline E. C., Forssten S. D., Alhoniemi E., Tiphaine M., Yaqoob P., Ouwehand A. C., Rastall R. A. Consumption of Bifidobacterium lactis Bi-07 by healthy elderly adults enhances phagocytic activity of monocytes and granulocytes // J Nutr Sci. 2013. Vol. 2. P. 1–10. DOI: 10.1017/jns.2013.31.

4.     Valeur N., Engel P., Carbajal N., Connolly E., Ladefoged K. Colonization and Immunomodulation by Lactobacillus reuteri Protectis in the Human Gastrointestinal Tract // Appl Environ Microbiol. 2004. Vol. 70. P. 1176–1181.

/company/news/grafik-raboty-internet-magazin2/

Жаңалықтар

Барлық жаңалықтар